Nahajate se na: Semenski česen > ZAKAJ CERTIFICIRAN ČESEN

Zakaj kupiti certificiran semenski česen

 

Garancija

Certifikat dobi tisti semenski material, ki zadosti najmanj tem pogojem:

Čistost semenskega materiala je najmanj 99%

Virusne bolezni mozaičnega tipa manj kot 1%

Bela gniloba manj kot 1%

Nematode 0%

 

Certificiran semenski česen daje v povprečju 25% do 30% višje donose v primerjavi z nekontroliranim semenskim materialom. Predvsem zaradi homogenosti, visoke kaljivosti in optimalnega zdravstvenega stanja semenskega materiala.

 

Množenje

Šest (6) generacij je potrebnih, da se proizvede certificiran semenski česen. Prve štiri generacije se proizvajajo pod posebnimi mrežami (brez insektov), da se izognejo virusnim okužbam, ki bi jih prenašale uši.

Vsaka česnova glavica se individualno množi, da se izloči linija in potem sorta česna.

 

Zadnja generacija je podvržena rednim čiščenjem (prigližno 6-8 krat), da se odstranijo vse rastline, ki bi lahko bile okužene z virusi, belo gnilobo ali nestandardne rastline.

 

Preverjanje in certificiranje

Za pridobitev certifikata SOC (francoski urad za kontrolo), je izvajano redno preverjanje standardov in procesov v vseh fazah semenske proizvodnje.

Polja morajo imeti najmanj 5 letni kolobar (česen je lahko na polju največ vsakih pet let ali več).

Vsaka serija je potrjena po analizi (ELISA test, testi nematod).

Iz vsake serije se v sodelovanju s SOC in proizvajalcem semena naredi testno polje, kjer se sproti spremlja in potrjuje čistost in zdravstveno stanje vsake certificirane sorte.

 

Certifikat

Vsaka serija in vsako pakiranje ima svojo modro etiketo, ki jo izda SOC in potrjuje, da semenski material zadostuje standardom in kvaliteti potrebni za certificiranje.

Zato naših pakiranj ne ločujemo in ne pakiramo ponovno sami. Vsa pakiranja so originalno zaprta od dobavitelja do kupca.